Nyitvatartás: hétfőtől – péntekig: 7.30 – 19.00 || szombat / vasárnap: 9.00 – 19.00

Impresso - Colombia - LA ORQUÍDEA - Filter

Az Impresso Micro Roastery kávéja.

Origin: Kolumbia
Régió: Tolima
Körzet: Planadas
Fekvés: 1400 – 2000 m
Variáns: Castillo, Caturra, Colombia, Typica
Eljárás: mosott
Ízjegyek: cseresznye, mangó, mandula, étcsoki
Származási hely: Kolumbia
Kiszerelés: 250 g

3 800 Ft

Impresso - Colombia - LA ORQUÍDEA - Filter

Cikkszám: IMPRESSO-F-01 Kategória Címke

Leírás

A Tolima régió mélyen a Közép-Andokban fekszik. Habár klímája abszolút megfelelő a kávétermesztéshez, Tolima a kevésbé népszerű kávérégiókhoz tartozik. Mindezt a gyakori fegyveres konfliktusoknak és a drogkereskedelemnek köszönheti. Mostanában azonban a régiónak lehetősége nyílt ezen incidensek csökkentésére. Így Tolima mára Kolumbia harmadik legnagyobb termelő régiója.

Ebben a továbbra sem problémamentes állapotban a mezőgazdasági szervezetek és összefogások nagyon fontos szerepet játszanak, hiszen munkát és megélhetést biztosítanak családoknak. Sok csoport szervez oktatásokat, nemcsak a mezőgazdasági gyakorlatok fejlesztésére, de a barista módszerek elsajátítására, minőség-ellenőrzésre, sőt, üzleti menedzsmentre is, ezzel téve a kávét vonzóbbá a fiatalok számára.

A 2014-ben alapított Asoprocafees (Asociación De Productores De Cafe Especial La Orquídea) szervezetet 10 helyi (Planadas, Tolima) vállalkozó alapított annak reményében, hogy terményükért jobb árat kapjanak. A csoport létszáma hamar 30-ra ugrott, és nem sokkal később 50-nél is több tagot számlált. A szervezet célja, hogy a magasabb árat a minőség és a fenntarthatóság folyamatos fejlesztésével érjék el.

Célul nemcsak a különböző tanúsítványok megszerzését, de termelőik folyamatos képzését tűzték ki. Az együttműködés FTO (Fair Trade Organic) tanúsítvánnyal rendelkeznek, aminek eléréséhez mind a kivitelezésbe, mind a meglévő rendszer fejlesztésébe, fenntartásába is sokat fektettek, így biztosítva a minőségi kávét. Ez az infrastruktúra magába foglalja az utak építését és karbantartását, a famerek folyamatos képzését, új szüretelési és feldolgozási eljárások bevezetését, valamint a helyi raktárépület építését is.

Szüret idején a farmerek a tételeket a saját farmjukon dolgozzák fel. A cseresznyéket kézzel, leválogatva szüretelik, aztán kimagozzák. A fermentáció után a kávét tiszta vízben átmossák, és úgy terítik ki száradni a napra.

Az évek során az “Excelso” kifejezés több jelentéssel is bírt. Ami nem változott, ugyanakkor, az az, hogy Kolumbia továbbra is csak a legjobb tételeit kínálja exportra. Az Excelso tételek egész éven át folyamatosan rendelkezésre állnak. Csészeprofilja kellemesen kombinációja a savasságnak és a testességnek.

Impresso Micro Roastery

“A szakma mélysége, precizitása és folyamatos megújulása teljesen magával rántott minket, és úgy döntöttünk, hogy a kávé útjából azt a nagyon fontos állomást szeretnénk a magunkévá tenni, ahol a szinte kő keménységű zöldkávéból az a kávé lesz, ami baristák és otthoni hobbisták kezei között minőségi élményt jelent.  

Saját utunk arra világított rá azonban, hogy nemcsak az a fontos, hogy a szakma elismerését elnyerjük, hanem az is, hogy úgy dolgozzunk, hogy otthoni körülmények között is élmény legyen fogyasztani.”