Nyitvatartás: hétfőtől – szombatig: 7.30 – 19.00 || vasárnap: 9.00 – 19.00

Valentin nap

Február 14. nem csak a Bálint keresztnevet viselők napja, hanem a Szent Bálint pártfogása alatt álló lelkibetegek, az epilepsziával küzdők és persze a szerelmesek világnapja is. Sokunk csak az utóbbit csatolja a Gergely-naptár szerinti 45. napjához az évnek. Persze számos más jeles nap is fűződik ehhez a dátumhoz, mint például a 2005-ben alakult, mindenki által jól ismert YouTube, de februárnak ezen a napján tartotta meg a Magyar Tudományos Akadémia is 190 évvel ezelőtt az első gyűlését, és még sorolhatnánk.

Hihetetlen, hogy e napot mégis az angolszász eredetű Valentin-nap hálózta be világszerte. Persze, ahogy az lenni szokás, nem egyezik még két országban sem ez a hagyomány.

Az angoloknál kisebb ajándékaikat előszeretettel kísérték egy-egy költeménnyel, na meg persze virággal, míg a németeknél ezeken kívül hamar elterjedt az édességek, valamint a parfümök ajándékozása, habár a vörös rózsa itt sem maradhatott el.
A japánok jóval eltérnek a fenti népektől, mivel náluk a hölgyek ajándékozzák meg férfitársaikat (nem csak a kiszemeltjüket, hanem barátaikat, ismerőseiket is egyaránt) csokoládéval, a viszonzás pedig csak márciusban, az ún.„Fehér napon” érkezik vissza hozzájuk aprósütemény formájában.

Habár mi magyarok még nem igazán rendelkezünk Valentin napi szokásokkal, most mégis szeretnénk egy még eddig nem említett holland tradíciót, a „Red Velvet” nevezetű finomságot becsempészni a mindennapjaitokba.

Bár a kézműves csoki nem kíván magyarázatot egymás megajándékozásakor, a holland sütemény annál inkább, nem úgy az északi barátainknál, akiknél mi sem megfelelőbb szeretetük kifejezésére.
A „Vörös bársonynak” nevezett édességnél kevés találóbb nyalánkság létezik. Az elnevezés nem csak a mély, bíborvörös és hófehér színek kombinációjára utal, melyek nem mellesleg a szerelem legérzékibb színei közé sorolhatók, de tésztájának állagára, lágyságára is, mely oly gyengéd és krémes, oly egybeolvadó, akárcsak a lenyugvó Nap, ami egy nyári estén összeolvad a folyó tükrével. Az egészben az a legfantasztikusabb, hogy most a Waycup kínálatában is megtaláljátok, csakúgy, mint a csokoládé különlegességeket.

Tetszett ez a cikk?

Megosztás itt: facebook
Share on Facebook
Megosztás itt: twitter
Share on Twitter
Megosztás itt: linkedin
Share on Linkdin
Megosztás itt: pinterest
Share on Pinterest

Olvasásra ajánljuk