Nyitvatartás: hétfőtől – szombatig: 7.30 – 19.00 || vasárnap: 9.00 – 19.00

Bejgli forever

Diós is? Mákos is? Hát mi lehet az?

A karácsonyi ünnepi asztalokra nem csak évtizedek, hanem évszázadok óta kerül bejgli, amely a 14. századtól vált ismertté Európában. Elnevezése német eredetű, alakjára utaló, hiszen eredetileg hajlított, patkó formát öltött az ünnepi kalácsfajta.

Miért pont a dió?

Népi hiedelmek a szerint a dió rontástól oltalmazza fogyasztóját, jelképe a bölcsességnek agy alakjából kifolyólag, de szimbóluma a termékenységnek is.

Tudniillik még az egyik legegészségesebb gyümölcseink közé is tartozik, valóságos vitamin-mix -hiszen felfedezhető benne többek között az A-, E-, többféle B- valamint C-vitamin is, de nem szenved hiányt omega-3-zsírsavakban sem-, amely jótékony hatással van mind a koncentrációsképességünk élesítésére, mind az emésztési zavarok elhárítására, de lehet szó vérszegénységről, sápadtságról, hajhullásról is a fenti csonthéjasunk nassolásában biztosan nem fogunk csalódni.

Mi a helyzet a másik töltelékkel?

A mák, mint gyógynövényünk is bővelkedik számos pozitív hatásban.
Egyesek szerint a mákban rejlik a fiatalság titka, legyen szó erőnlétről vagy minőségi, hosszú életről, mások szerint első osztályú a pihentető alvás elősegítésére, az idegrendszerre való nyugtató hatása miatt, de nem utolsó olaja, ha bőr puhításáról, táplálásáról van szó.

Kutatási alátámasztások alapján mindamellett, hogy megállítja a csontszövetek leépülését, újjá is építi azokat, elősegíti a magas vérnyomás csökkenését, kedvezően szabályozza a koleszterin szintet és még számos egészségügyi probléma normalizálására hasznosítható magas növényi zsír- és aminosav, magnézium, kalcium, kálium, foszfor és vas tartalma miatt.

Szóbeszédek alapján a mák, máktöltelék bőséget hoz a lakóknak, továbbá a lengyeleknek a jóléten túl a boldogságot is jelképezi, a hajadon lányoknak pedig férjhezmenetelre nyújt garanciát, amennyiben szenteste kerül terítékre a mákos finomság.

Ennek fényében nem nehéz elhinni, hogy miért is ez az egyik legkedveltebb desszertünk ebben az időszakban.
A legjobb az egészben, hogy az említésben forgó süteményt megtalálod a Waycup polcain is, a Lavita jóvoltából 100%-ban növényi alapú, glutén-, laktóz- és tojásmentes formában.

Tetszett ez a cikk?

Megosztás itt: facebook
Share on Facebook
Megosztás itt: twitter
Share on Twitter
Megosztás itt: linkedin
Share on Linkdin
Megosztás itt: pinterest
Share on Pinterest

Olvasásra ajánljuk